Byretter jubler over adgangskontrol efter morfar-drab

Tirsdag behandles ankesagen mod den nu 68-årige morfar, der i september sidste år dræbte en advokat og sårede sit barnebarns far i Fogedretten i København.

Angrebet fik efterfølgende diskussionen om sikkerhed i landets byretter til at blusse op. Det resulterede i, at en forsøgsordning i juli i år gik i gang i fem af landets byretter: Aalborg, Aarhus, Frederiksberg, Glostrup og København.

Her er besøgende siden sommer blevet undersøgt af skannere og vagter inden adgang.

Og i de fem retter er der stor glæde at spore efter indførelsen af kontrol. Deriblandt i Københavns Byret, som altså var stedet, hvor en advokat sidste år blev dræbt.

Det siger Michael Villemoes Larsen, der er administrationschef i Københavns Byret.

- Mit indtryk er, at man er rigtig glad for, at den her kontrol er kommet, og at der er kommet en øget tryghed inden for rammerne. Og der har været meget få problemer med folk, der synes, det er irriterende, lyder det.

Også i Aalborg er der stor begejstring. Her understreger retspræsident Christian Lundblad, at kontrollen også har en præventiv effekt.

- Det sker, at folk kommer ind i bygningen, og så går igen, når de ser, at der er adgangskontrol. Så i virkeligheden handler det ikke altid om det, vi finder, men også om det, vi ikke finder, siger Christian Lundblad.

På trods af glæden i byretterne er der dog også kritiske røster mod kontrollen.

En af dem er strafferetsadvokat Peter Trudsø, der i 17 år har haft sin daglige gang hos landets domstole. Han vurderer ikke, at han nogensinde har været i fare.

- En væsentlig faktor for indførelsen af adgangskontrol var, at en advokat blev dræbt ved en tragisk hændelse. Men alt det her med øget adgangskontrol, det er altså ikke noget, advokaterne har bedt om, siger Peter Trudsø.

I Den Danske Dommerforening er der dog ingen tvivl om, at kontrollen er det hele værd. Det siger Mikael Sjöberg, der er formand for foreningen.

- Vi er meget tilfredse med, at der er kommet adgangskontrol, og det eneste, vi kan beklage, er, at det kun drejer sig om fem steder, siger Mikael Sjöberg.

Morfaren blev i Retten i Frederiksberg idømt livstid for manddrab og forsøg på manddrab, men har efterfølgende altså anket sagen, der afgøres i Østre Landsret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip