Californiens guvernør vil hæve mindsteløn til 15 dollar

Californiens guvernør, demokraten Jerry Brown, har mandag annonceret, at han har indgået en aftale med arbejdsmarkedets parter om at hæve mindstelønnen til 15 dollar i timen i USA's folkerigeste stat. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er planen, at mindstelønnen på 15 dollar skal træde i kraft inden 2023. Det vil gøre Californien til delstaten med landets højeste mindsteløn.

Forslaget mangler dog stadig opbakning fra moderate politikere i delstatens lovgivende forsamling.

- Vi har en kongres, der ikke forstår det. Jeg håber, at det, der sker i Californien, vil brede sig til resten af landet, siger Brown ved et pressemøde i Sacramento.

Spørgsmålet om mindsteløn er et brandvarmt emne i USA, og det er også blevet en del af præsidentvalgkampen, hvor Demokraternes Bernie Sanders har talt for en national mindsteløn på 15 dollar inden 2020.

Den nationale mindsteløn i USA har været på 7,25 dollar i mere end seks år. Republikanerne modsætter sig at hæve mindstelønnen, som præsident Barack Obama har været fortaler for at hæve.

Ifølge Jerry Brown er der 2,2 millioner mennesker i Californien, der arbejder til statens mindsteløn, der lige nu lyder på ti dollar i timen.

Californien er en af verdens største økonomier, og delstaten er samtidig hjemsted for en lang række af verdens største virksomheder.

Ifølge guvernørens udspil skal Californien pålægge større firmaer at hæve mindstelønnen inden 2022, mens mindre virksomheder får et år ekstra.

Guvernørens forslag skal nu godkendes i delstatens lovgivende forsamling, hvor Demokraterne har flertallet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip