Cameron æder Juncker-nominering: Jeg gjorde det rigtige

Dette er en dårlig dag for Europa, og det er uden tvivl blevet sværere at reformere EU og holde Storbritannien inden for unionen.

Det siger premierminister David Cameron, efter at han fredag på et EU-topmøde sammen med sin ungarske kollega, Viktor Órban, forgæves stemte nej til nomineringen af EU-veteranen Jean-Claude Juncker til ny kommissionsformand.

Selv om det ikke lykkedes Cameron at forhindre den 59-årige EU-veteran - der med britens ord er en karriere-insider - er han godt tilfreds med, at han tvang topmødet ud i en hidtil udset afstemning om en toppost.

- Nogle gange må man tabe et slag for at vinde en krig, siger Cameron.

Han fremhæver således, at de andre 27 stats- og regeringschefer for første gang har anerkendt, at de vil forholde sig til de britiske bekymringer omkring EU samt evaluere den måde, hvorpå kommissionsformanden bliver nomineret.

- Var det rigtigt at stå fast? Jeg er fuldt og helt overbevist om det og vil gøre det igen.

- Men selvfølgelig er jeg skuffet over at have tabt afstemningen, siger han og tilføjer, at det var rigtigt at gå imod de andre regeringschefers ønske, fordi EU-Parlamentet med sin anbefaling af Juncker har tilranet sig magt, som i hans øjne ikke tilkommer det.

- Hele denne proces har bekræftet min opfattelse af, at Europa bør forandre sig, siger David Cameron.

Selv om han kalder det en alvorlig fejltagelse, at Det Europæiske Råd nu peger på Juncker, er han klar til at se fremad.

- Vi må acceptere resultatet, og Storbritannien vil nu arbejde sammen med den nye kommissionsformand for at fremme vores nationale interesser, siger han.

Cameron truer heller ikke længere med at kappe forbindelsen over Den Engelske Kanal. Men han holder fast i, at briterne skal stemme om EU-medlemskabet, hvis han vinder parlamentsvalget i 2017.

- Jeg er overbevist om, at det er i Storbritanniens nationale interesse at reformere EU, at holde en folkeafstemning om denne reform i EU og anbefale, at vi bliver i en reformeret europæisk union. Er dette blevet sværere at opnå nu. Ja, understreger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip