Cameron fastholder løfte om EU-afstemning

Den britiske premierminister, David Cameron, vil holde fast i sit løfte om at lade briterne stemme om, hvorvidt Storbritannien fortsat skal være medlem af EU.

- Ja, vi vil levere den inde-eller-ude folkeafstemning om vores fremtid i Europa, siger han i en kort udtalelse uden for Downing Street 10.

Umiddelbart inden havde Cameron været på et hurtigt visit hos dronning Elizabeth for at meddele, at han danner regering.

Regeringen kommer udelukkende til at bestå af hans eget konservative parti, som efter alt at dømme har sikret sig et absolut flertal i det britiske underhus med mindst 330 af de 650 sæder.

Den hidtidige samarbejdspartner, De Liberale Demokrater, har haft et katastrofalt valg og har tabt 48 af sine 56 mandater, de fleste til konservative kandidater.

Cameron siger endvidere, at han nu vil arbejde videre på en plan om at give Skotland mere selvbestemmelse.

- I Skotland er det vores plan at skabe den stærkeste decentrale regering i verden med væsentlige beføjelser i forhold til skat, siger han.

Men han minder om, at der på samme tid skal gives nye beføjelser til England. Han kalder det "fairness over for England".

Det Skotske Nationalparti, SNP, gjorde stort set rent bord i Skotland, hvor partiet snuppede 56 af de 59 mandater, der var på spil her.

SNP efterlod Labour, Liberaldemokraterne og de konservative med et enkelt mandat hver.

SNP havde ført en hård valgkamp for at få De Konservative ud af regeringen, og valgresultatet viser en yderligere polarisering mellem England og Skotland.

Den franske præsident, François Hollande, har reageret på Camerons valgsejr ved at invitere den britiske premierminister til Paris for at diskutere EU-anliggender, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Cameron havde lovet, at han i tilfælde af en konservativ sejr ved valget, vil udskrive en folkeafstemning i 2017, om briterne skal blive i EU eller forlade det europæiske samarbejde.

Han har krævet en række indrømmelser fra EU på blandt andet indvandring og sociale ydelser.

/ritzau/

 

Dagens Gossip