Cameron har sikret sig absolut flertal

Storbritanniens premierminister, David Cameron, og hans konservative parti kan regere alene.

Det står klart, efter partiet har sikret sig 331 af de 650 pladser i det britiske parlaments underhus, viser det endelige valgresultat.

Cameron har meddelt, at De Konservative ikke længere indgår i en koalitionsregering med De Liberale Demokrater, men vil være alene om at danne regering.

For De Liberale Demokrater var valget en katastrofe. Partiet mistede 48 mandater og står tilbage med kun otte mandater. De fleste blev slugt af konservative kandidater.

Labour ender på 232, og det var langt under, hvad meningsmålingerne havde spået i ugerne op til valget. Enkelte havde endda gjort arbejderpartiet større en De Konservative.

Der har været meget blæst om det EU- og indvandrerkritiske parti Ukip under valgkampen, men de lidt over 12 procent af stemmerne, som partiet sikrede sig, kunne kun omsættes til ét mandat under det særegne britiske system, hvor det gælder om at være vinder i sin valgkreds. Alle andre stemmer går til spilde.

I Skotland fik Cameron dog ikke et ben til jorden. Her gik man den stik modsatte vej af England og rykkede mod venstre ved at give Det Skotske Nationalistparti (SNP) 56 ud af 59 mandater.

Det er et gennembrud af historiske dimensioner for SNP lidt over et halvt år efter, at partiet tabte en folkeafstemning om at løsrive Skotland fra Storbritannien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip