Cameron om tortur: Vi må aldrig miste vores moral

Den britiske premierminister, David Cameron, er fortørnet over den rapport fra det amerikanske senat, som beskriver, at efterretningstjenesten CIA har brugt tortur under afhøringer af terrormistænkte.

- Lad mig gøre det helt klart: Tortur er forkert. Tortur er altid forkert, siger David Cameron på et pressemøde i Tyrkiets hovedstad, Ankara.

Rapporten konkluderer blandt andet, at brugen af tortur har været værre end hidtil antaget, og at det samtidig har været ineffektivt som middel i kampen mod terror.

Cameron er i Tyrkiet for at diskutere kampen mod ekstremister fra Islamisk Stat.

- De af os, der ønsker en tryggere og mere sikker verden, ønsker at bekæmpe ekstremisme. Det vil vi ikke lykkes med, hvis vi mister vores moral, lyder det fra premierministeren.

- Det er tydeligt, at der efter 11. september 2001 (terrorangrebet på USA, red.) skete ting, som ikke burde ske. Vi bør sige tydeligt, at der blev begået fejl.

Cameron er selv kommet under pres af kritikere i hjemlandet, der kræver en undersøgelse af briternes rolle i forbindelse med CIA-afhøringerne, som blandt andet blev udført på hemmelige steder rundt om i verden - såkaldte "black sites".

Den amerikanske rapport indeholder ikke informationer om andre landes involvering eller viden om afhøringsprogrammet.

Flere britiske medier skriver dog, at topfolk i den daværende britiske regering kendte til et samarbejde med amerikanerne om udlevering af fanger og brug af tortur.

I 2010 afgjorde en britisk domstol, at briten Binyam Mohammed var blevet udsat for "ondskabsfuld, umenneskelig og nedladende behandling af amerikanske myndigheder", og at britiske efterretningstjenester havde været medskyldige.

Cameron mener dog, at netop den sag allerede har været med til at kaste lys over emnet i Storbritannien.

- Jeg har tillid til, at dette emne er blevet behandlet i et britisk perspektiv, lyder det fra premierministeren.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip