Cameron til EU-ledere: Vi bør afsætte 7,5 mia. til ebola

Alle europæiske stats- og regeringschefer talte om den ventede klimaaftale, da de torsdag ankom til et EU-topmøde i Bruxelles - bortset fra den britiske premierminister.

David Cameron nævnte ikke klimaet med et ord, men forsøgte i stedet at flytte fokus mod at få EU og medlemslandene til at øge indsatsen mod ebola markant, så man hæver den nuværende europæiske indsats fra 600 millioner euro til en milliard euro (7,5 milliarder kroner).

Det synspunkt vil det britiske premierminister forsøge at vinde opbakning til hos EU-kollegerne.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen, WHO, er 4877 mennesker døde af den farlige virus, og 9936 mennesker i Guinea, Liberia og Sierra Leone, der er hårdest ramt af udbruddet, er smittet.

De europæiske ledere skal tage fat på en diskussion af ebola-indsatsen torsdag aften, og fredag er punktet formelt på dagsordenen ved topmødet.

Ifølge det foreløbige udkast til mødets konklusioner skal man blandt andet følge et fransk forslag og udpege en ebola-koordinator, som efter planen tilknyttes EU's krisestyringscenter i Bruxelles.

Den britiske premierminister forsøgte allerede på et asiatisk-europæisk møde (Asem) i Milano i sidste uge at gøde jorden for sit forslag.

Den britiske plan omfatter blandt andet bedre koordinering, flere europæiske sundhedsmedarbejdere til Vestafrika og en langsigtet forbedring af blandt andet hospitaler i regionen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip