Cameron vil anholde Assange trods FN-beslutning

Det svenske udenrigsministerium bekræfter over for TT, at FN-panelet Unwgad vurderer, at WikiLeaks-stifteren Julian Assange er blevet frihedsberøvet ulovligt ved at opholde sig på Ecuadors ambassade.

FN-panelets beslutning, der officielt offentliggøres fredag, har været kendt af den svenske regering i to uger.

- Regeringen konstaterer, at arbejdsgruppen har foretaget en anden vurdering end de svenske myndigheder, hedder det i en pressemeddelelse.

Den svenske regering vil ikke kommentere den juridiske proces, som varetages af den centrale anklagemyndighed, skriver TT.

Den svenske regering skal reagere på FN-panelets vurdering fredag.

En af WikiLeaks-stifterens advokater, Melinda Taylor, siger, at "det er vidunderlige nyheder".

- Vi venter, at Sverige og Storbritannien vil leve op til deres forpligtelser, siger hun til TT.

- Assange må have sin frihed og sit pas igen, siger Taylor.

FN-panelet kritiserer som regel lande, hvor menneskerettighederne undertrykkes - blandt andre Saudi-Arabien, Iran og Myanmar.

- Sverige er ikke juridisk bundet af panelets vurderinger, men de kan få en vis juridisk betydning, siger en talskvinde for Sveriges udenrigsministerium Anna Ekberg.

Ved Ecuadors ambassade i London er der atter rettet mange kameraer mod bygningen, hvor Assange søgte tilflugt i 2012.

Assange tog i 2014 kontakt til FN-panelet og orienterede dem om sin sag. Han siger, at hans fysiske og mentale helbred er blevet stærkt forringet.

Den britiske premierminister, David Cameron, oplyser via sin talsmand torsdag, at hvis Assange forlader Ecuadors ambassade i London, vil han blive anholdt.

Få timer før meldingen om FN's afgørelse erklærede Assange, at hvis FN-panelets vurdering lød på, at han ikke er blevet frihedsberøvet ulovligt, så vil han fredag middag acceptere at blive anholdt af britisk politi.

Assange er mistænkt for at have begået voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder under et ophold i Sverige i sommeren 2010.

Assange siger, at han ikke vil konfrontere de svenske myndigheder, fordi han frygter, at Sverige vil udlevere ham til USA.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip