Canada er klar med eksperimentel vaccine mod ebola

Canada melder sig nu ind i kampen for at bekæmpe den dødelige ebola-virus, der siden begyndelsen af året menes at have kostet over 1000 mennesker livet i fire vestafrikanske lande.

Sundhedsmyndighederne i Canada siger, at et sted mellem 800 og 1000 vacciner er klar, og at 10 doser af stoffet allerede er sendt til et hospital i Geneve efter opfordring fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Et ekspertpanel nedsat af WHO besluttede tirsdag, at udbruddet nu er så slemt, at det er etisk forsvarligt at forsøge sig med uprøvet medicin, men det hidtil mest omtalte middel - ZMapp - foreligger kun i begrænsede doser.

Der er imidlertid flere eksperimentelle stoffer, der giver grund til optimisme, siger WHO's sundhedsinnovations-chef, Marie-Paule Kieny.

Blandt andet har den amerikanske læge Kent Brantly, som blev smittet med ebola i Liberia, givet sig selv ZMapp, der umiddelbart har virket positivt.

Serumet, der kun findes i ganske begrænsede portioner, har angiveligt også haft en positiv effekt på en anden amerikaner, mens en spansk præst, der også forsøgte sig med stoffet, er død.

Det amerikanske firma Mapp Bioparmaceutical, der producerer medicinen, sagde mandag, at det har sendt hele sit lager af ZMapp til Vestafrika.

Læger uden Grænser, der har hundredvis af medlemmer udsendt i Vestafrika, bød WHO-panelets afgørelse velkommen.

Det står dog klart, fastslår organisationen, at eksperimentel medicin ikke alene kan stoppe virussen. Der er også et akut behov for flere læger og andet sundhedspersonale.

Det seneste ebola-udbrud, der betegnes som det værste nogensinde, menes ifølge WHO at have smittet 1848 personer.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip