CAS: Russere med dopingfortid kan ikke nægtes OL-billet

Den Internationale Sportsdomstol (CAS) har sent torsdag aften dansk tid besluttet, at Den Internationale Olympiske Komité (IOC) ikke kan nægte russiske atleter adgang til OL alene på baggrund af tidligere dopingdomme.

Dermed bliver der endnu engang åbnet op for, at blandt andre den russiske svømmestjerne Yulia Efimova måske kan deltage ved OL i Rio.

Den russiske svømmer er en af danske Rikke Møller Pedersens største rivaler i brystsvømning ved OL i Rio.

Efimova har indtil nu været nægtet OL-adgang, fordi hun tidligere er blevet dømt for doping.

Men atleter kan ikke nægtes OL-adgang på den baggrund alene, siger CAS, så nu er det op til Det Internationale Svømmeforbund (FINA) at vurdere, om hun skal have lov til at deltage.

Afgørelsen fra CAS kommer i forbindelse med en appel fra de to russiske roere Anastasia Karabelshikova og Ivan Podshivalov. De er begge blevet nægtet adgang til OL i Rio, fordi de tidligere har afsonet dopingdomme.

Men det strider altså imod grundlæggende retsprincipper, vurderer CAS.

I roernes tilfælde er det derfor nu op til det internationale forbund for roning at vurdere, om roerne må deltage.

Det kræver, at forbundet vurderer, at de to roere ikke har været blandet ind i den omfattende dopingskandale, der har ramt Rusland.

CAS fastslår i sin afgørelse, at det i udgangspunktet er i orden med en form for omvendt bevisbyrde, hvor russiske atleter skal bevise deres uskyld. Men der skal være nogle klare kriterier for, hvordan det kan ske.

Og det er der ikke, for så vidt angår den del af IOC-beslutningen, som handler om udelukkelse af tidligere dopingdømte, som har udstået deres karantæne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip