Castro om USA-proces: Vi skal være meget tålmodige

I mørke jakkesæt og stramtbundne slips mødtes USA's præsident, Barack Obama, og Cubas præsident, Raul Castro, lørdag formelt ansigt til ansigt.

En historisk begivenhed, der varede 80 minutter, og et stærkt symbolsk signal til hinanden og omverdenen om at der er taget gevaldige skridt i forsøget på at lægge årtiers fjendtlighed bag sig og i stedet få et bedre forhold til hinanden på benene.

Men vejen til reel forsoning er lang og fyldt med bump. Derfor kræver det gensidig tålmodighed, lyder det efter præsidentmødet fra den cubanske leder.

- Vi er villige til at diskutere alt, men vi er nødt til at være tålmodige, meget tålmodige. Nogle ting vil vi enes om, på andre områder vil vi være uenige, siger den 83-årige Raul Castro ifølge Reuters.

Raul Castro overtog embedet i 2008, da Fidel Castro trådte tilbage på grund af sit dårlige helbred.

Raul Castro slår fast, at Cuba er parat til at arbejde hen imod en normalisering af landenes indbyrdes forhold, der i et halvt århundrede har været iskoldt, men han har ingen intentioner om at tillade en ende på landets kommunistiske styre.

Tidligere lørdag betegnede cubaneren sin amerikanske kollega som "en ærlig mand" og understregede, at Obama ikke skal holdes ansvarlig for en bundfrossen relation, der begyndte, inden den amerikanske præsident blev født.

De to præsidenter hilste allerede på hinanden sent fredag aften, hvor de udvekslede et håndtryk fuld af symbolik, mens andre nord- og latinamerikanske ledere så på ved et panamerikansk topmøde i Panama.

Mødet lørdag er det foreløbige højdepunkt i de seneste måneders udvikling i relationen mellem de to lande, siden Obama og Castro 17. december meddelte, at de vil begynde at normalisere forholdene.

De to lande afbrød de diplomatiske forbindelser i 1961.

/ritzau/

 

Dagens Gossip