Castro: USA må respektere vores styre

Det er glædeligt, at den amerikanske regering langt om længe har fjernet en "forhindring" i forholdet mellem USA og Cuba, siger den cubanske præsident, Raul Castro.

- Det cubanske folk hylder denne rigtige beslutning fra den amerikanske præsident, Barack Obama. Den fjerner en forhindring i forholdet mellem vores lande, siger Raul Castro i en tale i det cubanske parlament lørdag, skriver nyhedsbureauet AFP.

Han melder sig klar til at drøfte et hvilket som helst emne med den amerikanske regering efter det historiske tøbrud mellem USA og Cuba.

Samtidig advarer han om, at Cuba står over for en "lang og vanskelig kamp", inden USA fjerner den handelsembargo, der har været i kraft siden 1962.

Han mener, at eksilcubanere i USA vil forsøge at sabotere normaliseringen af forholdene mellem de to lande.

Beslutningen skal først igennem den amerikanske Kongres, hvor Republikanerne har flertal.

En række republikanere har udtrykt modstand mod at ændre USA's politik over for Cuba, blandt andre senator Marco Rubio fra Florida, der selv har cubansk baggrund.

Raul Castro kræver desuden, at USA respekterer Cubas styre og understreger, at landet ikke vil opgive sine socialistiske principper.

- På samme måde som at vi aldrig har krævet, at USA ændrer sit politiske system, kræver vi respekt for vores, siger Castro lørdag ifølge Reuters.

Præsident Obama meddelte i onsdags, at de diplomatiske relationer til Cuba vil blive genoptaget efter mere end et halvt århundrede med kold luft mellem de to lande.

Amerikanske embedsmænd rejser i næste måned til Cuba for at indlede forhandlinger om en normalisering af forholdet.

Obama sagde endvidere, at USA vil benytte lejligheden til at presse Cuba i spørgsmål om menneskerettigheder og politiske rettigheder.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip