Catalonien aflyser kontroversiel afstemning om selvstyre

Indbyggerne i den nordspanske region Catalonien kommer alligevel ikke til at stemme om uafhængighed i denne omgang.

Det oplyser en politisk leder efter et møde mandag aften i den catalanske lokalregering.

Regeringen i Madrid har tidligere sagt, at den ikke-bindende afstemning, som var planlagt til at finde sted 9. november, var i strid med den spanske forfatning.

Og nu har lokalregeringen bøjet sig for presset fra centralt hold.

- Den regionale regering har besluttet, at afstemningen ikke kan finde sted, siger Joan Herrera, der er leder af partiet Det Catalanske Initiativ, efter aftenens møde.

Lederen af lokalregeringen i Catalonien, Artur Mas, vil tirsdag formiddag på et pressemøde præsentere et "alternativt" forslag til afstemningen, tilføjer Joan Herrera.

Mas har tidligere antydet, at hvis centralregeringen blokerer for en afstemning, vil han udskrive regionsvalg før tid. Valget vil kunne fungere som en folkeafstemning om uafhængighedsspørgsmålet.

Hans politiske allierede har presset på for, at han skulle trodse holdningen hos centralregeringen.

Venstrefløjspartiet ERC, der støtter den konservative koalitionsregering i regionen, står ifølge meningsmålinger til stor fremgang, hvis der var valg. Og dermed vil centralregeringen i Madrid skulle håndtere en catalansk regering, der er endnu mere indstillet på at løsrive regionen end nu.

Med en økonomi på cirka samme størrelse som Portugals, har Catalonien og dets 7,5 millioner indbyggere længe været en drivkraft for hele Spanien.

Regionen har sit eget sprog, der blev undertrykt i de mange år med general Franco som diktator i Spanien, og en karakteristisk kultur.

Et stigende antal cataloniere er modstandere af omfordelingen af skatter til det øvrige Spanien og mener, at regionen kan klare sig bedre på egen hånd.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip