Catalonien sætter kampagne for selvstændighed i bero

Myndighederne i den velhavende nordspanske region Catalonien har tirsdag valgt at indstille en kampagne, der skulle gøre borgerne opmærksomme på en planlagt afstemning om uafhængighed, der er planlagt til afholdelse 9. november.

Det sker, dagen efter at Spaniens forfatningsdomstol suspenderede afstemningen for at tage sig tid til at vurdere, om en sådan afstemning kolliderer med landets forfatning.

Talsmand for den catalanske regering Francesc Homs forklarer, at kampagnen stoppes "for at undgå at presse Cataloniens offentligt ansatte op i et hjørne" ved at få dem til at trodse domstolens afgørelse.

Ikke desto mindre fastholder han, at regeringen fortsat har i sinde at gennemføre afstemningen.

- I går sluttede intet, og regeringen er fast besluttet på at fortsætte, siger talsmanden ifølge nyhedsbureauet AFP.

Lederen af Catalonien, Artur Mas, underskrev lørdag et omstridt dekret om en folkeafstemning, hvorefter den regionale regering satte gang i oplysningskampagnen.

Det fik den catalanske afdeling af Spaniens regerende konservative parti til at beskylde regionalregeringen for misbrug af offentlige midler.

Tidligere på måneden stemte Skotland nej til at løsrive sig fra Storbritannien i en lignende uafhængighedsafstemning.

Forskellen var dog, at Storbritannien havde godkendt afstemningen, mens centralregeringen i Madrid altså pure har nægtet at lade catalonierne gå til stemmeurnerne.

Kravet om uafhængighed i Catalonien er vokset i løbet af de seneste års økonomiske krise i Spanien.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip