Catalonien vil holde alternativ afstemning om løsrivelse

Cataloniens regionale regering har omformuleret et forslag om en omstridt folkeafstemning den 9. november om selvstændighed fra Spanien. Men afstemningen kommer til at finde sted, siger den regionale leder, Artur Mas, på et tv-transmitteret pressemøde.

Det var ellers beskeden mandag, at folkeafstemningen ikke ville finde sted.

Men den catalonske leder, Artur Mas, svor tirsdag, at han vil presse på for at få gennemført en ikke-bindende afstemning om uafhængighed den 9. november.

Det skal imidlertid ske i en anden lovmæssig sammenhæng end oprindeligt planlagt, fordi centralregeringen har fået domstolenes ord for, at den planlagte afstemning for forfatningsstridig.

Mandag enedes catalonske ledere om, at de ville opgive den oprindeligt planlagt folkeafstemning, som blev udskrevet efter Skotlands folkeafstemning om uafhængighed. De sagde, at den ikke kunne gennemføres i den planlagte lovramme.

- Men en afstemning vil finde sted den 9. november i en ændret lovmæssig ramme, så vi kommer uden om forfatningsdomstolen. Vi kalder til folkeafstemning den 9. november, fastslår Mas.

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, havde tidligere tirsdag ellers hyldet Cataloniens politiske ledere og talt om "strålende nyheder" fra Barcelona, efter at den regionale regering havde besluttet at opgive en ikke-bindende afstemning, som var planlagt til november.

Den spanske regeringsleder var åben over for at føre forhandlinger med regionen om mere autonomi.

- Beslutningen i Barcelona er strålende nyheder. Alle er forpligtet til at overholde loven, sagde Rajoy, der tirsdag talte på et økonomisk forum i Madrid inden den seneste melding fra Mas.

Med en økonomi på cirka samme størrelse som Portugals har Catalonien og dets 7,5 millioner indbyggere længe været en drivkraft for hele Spanien.

Regionen har sit eget sprog, der blev undertrykt i de mange år med general Franco som spansk diktator, og en karakteristisk kultur.

Et stigende antal cataloniere er samtidig modstandere af omfordelingen af skatter til det øvrige Spanien og mener, at regionen kan klare sig bedre på egen hånd.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip