Cataloniens leder vil have valg i utide

Lederen af den regionale regering i Catalonien, Artur Mas, siger tirsdag, at han ønsker at holde et snarligt valg i den velhavende nordspanske region. Og valget kan meget vel komme til at handle om uafhængighed.

Nyvalget er ifølge Mas den eneste vej til at give catalonierne mulighed for at blive hørt efter en symbolsk afstemning om uafhængighed 9. november, og her ventes alle kandidater, der går ind for catalonsk løsrivelse, at stille op på en fælles liste.

Centralregeringen i Madrid modsatte sig valget, minder han om.

- Tiden er inde til at bruge det eneste redskab, vi har tilbage, siger Mas i en tale i Barcelona.

Den catalonske leder satte ikke en dato for nyvalget, der altså ifølge Mas kommer før 2016, hvor det næste valg oprindeligt først skulle finde sted.

Hvis der er et "absolut flertal" for, at Catalonien bør løsrive sig fra resten af Spanien, kan det være første rigtige skridt mod catalonsk uafhængighed, lyder det fra Artur Mas.

- Resultatet skal være stærkt, klart og fuldt forståeligt, så der ikke kan herske tvivl om, hvad der er blevet stemt for, siger han.

Den spanske regering afviste tidligere på måneden et ønske om selvbestemmelse i Catalonien, efter at catalonierne holdt en symbolsk afstemning om løsrivelse fra Spanien.

Her stemte 1,86 millioner cataloniere for løsrivelse. Det formodes dog, at mange, der er imod løsrivelsen, holdt sig væk fra valgstederne 9. november.

Fredag lagde spanske statsanklagere sag an mod Mas og to andre medlemmer af den catalonske regering for at have gennemført den symbolske afstemning og dermed brudt et domstolspåbud.

Kravet om øget autonomi i den rige nordøstlige region er vokset de seneste år under den økonomiske krise og godt hjulpet af modstanden fra hovedstaden.

Catalonien står for en femtedel af den spanske økonomi og seks procent af gælden ifølge officielle statistikker.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip