Centralafrikansk republik indsætter ny præsident

Overgangsregeringen i Den Centralafrikanske Republik har valgt Catherine Samba-Panza, borgmester i Bangui, til landets midlertidige præsident ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den kvindelige borgmester bliver sat på en vanskelig opgave, og den altoverskyggende udfordring bliver at sætte en stopper for den sekteriske vold, der har bredt sig i landet. Derefter skal hun arbejde på at få afviklet et valg.

Catherine Samba-Panza erstatter Michel Djotodia, som er leder af Seleka-oprørerne, der kuppede sig til magten i marts 2013.

Djotodia trådte tilbage 10. januar efter massivt internationalt pres.

Mandag besluttede EU at sende soldater til det uroplagede land, hvor franske og afrikanske soldater allerede kæmper for at genoprette ro og orden.

EU-landenes udenrigsministre besluttede på et møde mandag i Bruxelles en plan om at sende en begrænset EU-styrke til det krigshærgede land for en periode på op til seks måneder.

Det oplyser diplomatiske kilder på mødet til Ritzau.

Det er endnu ikke klart, hvor mange soldater styrken skal bestå af. Det er ifølge en EU-kilde bevidst uklart beskrevet som "bataljonsstørrelse", fordi selve operationen endnu ikke er præcist beskrevet. Det kan betyde et sted mellem 300 og 1200 mand.

Danmark deltager ikke, da EU's militære samarbejde er omfattet af det danske forsvarsforbehold.

/ritzau/

 

Dagens Gossip