Cepos: Forslag om sociale ydelser kan slankes mere

Den eneste anke, Cepos har mod et forslag om at sænke en række sociale ydelser, er, at forslaget ikke er vidtgående nok

Sådan lyder det fra den liberale tænketank om et nyt forslag fra Dansk Arbejdsgiverforening, DA, som går på at slanke de sociale ydelser fra førtidspension over sygedagpenge og fleksjob til kontanthjælp.

- Forslaget vil bidrage til, at danskere i større udstrækning vil tage de mange job, der i dag besættes af tusindvis af østeuropæere i Danmark.

- Mange af disse job fravælges af danskere, blandt andet fordi overførselsindkomsterne i en række tilfælde er for høje. Vi har 700.000 danskere i den erhvervsaktive alder på overførselsindkomst. Det er alt for mange, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen i en pressemeddelelse.

DA vil sænke kontanthjælpen for forsørgere over 30 år med over 1000 kroner om måneden, mens sygedagpenge og førtidspension skal beskæres med over 4000 kroner.

Sker det, vil alle tre ydelser ligge på det samme niveau på lidt over 13.500 kroner om måneden.

- Gevinsten ved et lavtlønsjob er i mange tilfælde alt for lille for kontanthjælpsmodtagere. Desuden lægger DA ikke op til at beskære arbejdsløshedsdagpengene.

- Det bør man gøre, da det ikke er attraktivt for personer på maksimale dagpenge at tage et lavtlønsjob. Beskæringen af dagpenge bør være på 10 procent. Det øger beskæftigelsen med 14.000 personer, siger Mads Lundby Hansen.

Ifølge DA vil Danmark dermed kunne finde offentlige besparelser for mere end 60 milliarder kroner og få 85.000 flere danskere til rådighed på arbejdsmarkedet.

På otte år er det i Sverige lykkes at få flere end 200.000 personer væk fra overførselsindkomster ifølge DA.

/ritzau/

 

Dagens Gossip