Cepos kræver bedre klagevej ved boligvurderinger

Regeringen bør forlænge klagefristen over sidste års fejlagtige ejendomsvurderinger, så mindre virksomheder kan klage frem til 1. juli 2014.

Det foreslår skattejurist Henriette Kinnunen fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos, som kritiserer et nyligt lovforslag fra skatteminister Holger K. Nielsen (SF).

Lovforslaget lægger blandt andet op til, at ejendomsvurderingerne for 2013 og 2014 bliver erstattet ved at bruge ejendomsvurderingerne fra 2011 og 2012, indtil et nyt system efter planen skal være på plads i 2015.

- 2012-vurderingen vedrører kun erhvervsejendommene. Virksomheder kan ikke klage før 2016. De udsættes for massiv belastning af likviditeten de næste fire år. Det er ikke fair. Virksomheder skal selvfølgelig ikke agere bank for staten, siger Henriette Kinnunen.

Hun mener, det er problematisk, at boligejere og virksomheder først fra 2016 kan klage over ejendomsvurderingerne.

- Fra Skat har man skudt borgernes og virksomhedernes retssikkerhed under fode. Man har vidst, at ejendomsvurderingerne var forkerte, men ikke rettet op. Lovforslaget prøver at rette op på fejl, men det er ikke godt nok, siger Henriette Kinnunen.

- Man går ikke langt nok tilbage for at kompensere boligejere, som har betalt for meget, og man laver en forringet klagestruktur for boligejerne, mener skattejuristen.

Hun skoser Holger K. Nielsen for at fjerne boligejeres klager til Landsskatteretten, så de kun kan klage til vurderingsankenævn.

Disse bruger to år på at behandle klager, men får omgjort tre fjerdedele af afgørelserne, nemlig 77 procent, påpeger hun.

- Boligejerne skal sendes i armene på vurderingsankenævn, som har bevist deres manglende værd. Det er ikke fair retssikkerhedsmæssigt, siger Henriette Kinnunen.

Venstre og De Konservative, der hidtil har været meget kritiske over for skatteministerens plan, freder Holger K. Nielsen i finanslovaftalen, hvor de lover at stemme blankt til hans lovforslag.

- Jeg opfordrer regeringen, Venstre og De Konservative til at lytte til høringssvar, også til Cepos' kritik og prøve at finde nogle løsninger, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip