Chef i OW Bunker risikerer udlevering: Jeg er pissebange

En garanti fra Italiens justitsministerium til den danske stat er ikke til at stole på.

Den besked har forsvareren for en tidligere chef i det konkursramte selskab O.W. Bunker tirsdag givet tre dommere i Østre Landsret.

Lars Peter Bohn sigtes af Italien for bedrageri i forbindelse med en stor oliehandel. Men han protesterer imod at blive udleveret til et land, hvis fængselsvæsen er berygtet.

- Jeg er pissebange for at tage til Italien, siger en tydeligt berørt Lars Peter Bohn til dommerne.

Flere af hans tidligere kolleger fra O.W. Bunker sidder på tilhørerpladserne.

De italienske myndigheder har givet Danmark en garanti for, at han under ophold i et fængsel ikke vil blive udsat for en behandling, som er umenneskelig og nedværdigende og dermed i strid med menneskerettighederne.

Om garantien siger advokat Peter Blinkenberg, der forsvarer Bohn:

- Er den god nok? Nej, den er ikke god nok. Snusfornuften er et godt sted at starte, når man skal bedømme garantiens værdi, siger advokaten.

Særligt når løftet kommer fra et land, "der kronisk overtræder artikel tre" i menneskerettighedskonventionen, som forbyder tortur, umenneskelig og nedværdigende behandling.

For nylig har Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg i en sag om en flygtning faktisk underkendt en garanti fra de italienske myndigheder, bemærker Blinkenberg.

Desuden har samme domstol i 2013 fastslået, at Italien har et generelt og strukturelt problem med overbelægning i fængslerne.

I retsmødet tirsdag har forsvareren vist en dokumentarfilm med billeder af overfyldte celler i Italien.

- Jeg bliver ikke ligefrem misundelig på de mennesker, der sidder der, indrømmer senioranklager Kjeld Johansen fra Bagmandspolitiet.

Men filmen er ikke bevis for, at Lars Peter Bohn vil blive udsat for en umenneskelig behandling, mener han.

Og i det hele taget er det ikke lykkedes for den tidligere chef i olieselskabet og hans forsvarer at sandsynliggøre, at der er en reel risiko for, at han vil lide overlast, mener senioranklageren.

Garantien fra Italien skal tages for pålydende, lyder hans budskab til de tre dommere.

De træffer afgørelse på mandag.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip