Chefanalytiker: Nye ledighedstal er ubrugelige

It-problemer i landets jobcentre gør tallet for arbejdsløsheden i januar usikker. Derfor er de nye tal for ledigheden ubrugelige.

Det siger chefanalytiker i Nykredit, Tore Stramer.

- De netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden på papiret faldt med 300 personer fra december til januar.

- Tallet er dog så godt som ubrugeligt, da det på grund af it-problemer i jobcentrene opgøres med en usikkerhed på plus-minus 700 personer. Tallet siger således reelt intet om, hvorvidt ledigheden steg eller faldt i januar, siger Tore Stramer i en skriftlig kommentar.

På trods af det er skaden begrænset.

- Ledighedstallet har længe har været trukket vind og skæv af såvel dagpenge- som kontanthjælpsreformen. Dertil kommer, at ledighedsstatistikken også i år bliver påvirket af politikernes reformer.

- Således betyder afskaffelsen af den gensidige forsørgerpligt for samlevende og den nye kontantydelse, der blev indført ved årsskiftet, at ledighedstallene bliver kunstigt høje i år, siger Tore Stramer.

Hvis man derimod vender blikket mod de andre opgørelser, der er over antallet af arbejdsløse, viser det, at dansk økonomi har retning mod et nyt jobopsving.

- Ifølge de øvrige tal, vi har for arbejdsmarkedet, er der dog lutter bedring at se. Beskæftigelsen er steget pænt igennem 2014, og AKU-ledigheden er ligeledes faldet pænt, siger Tore Stramer.

AKU-ledigheden baserer sig på en omfattende interviewundersøgelse, og antallet af ledige er dermed knyttet til svarpersonernes egne oplysninger om beskæftigelse og jobsøgning.

Den opgørelse viser en ledighed på 188.000 - det svarer til 6,4 procent af arbejdsstyrken. AKU-ledigheden er faldet med 18.000 personer over det seneste år.

- Det bekræfter os i, at dansk økonomi har retning mod et nyt jobopsving. Vi forventer således en beskæftigelsesfremgang på cirka 35.000 personer i år.

- Dermed er fundamentet også lagt for en positiv økonomisk spiral, hvor stigningen i beskæftigelse vil løfte efterspørgslen og dermed virksomhedernes behov for at ansætte yderligere medarbejdere, siger Tore Stramer, der venter, at dansk økonomi vil vokse med 1,5 procent i år.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip