Chefanklager: Vi er hverken dumme eller korrupte

05/07/2014 12:15

admin

Nyheder

Mest læste i dag

En chefanklager afviser kategorisk, at ond vilje eller inkompetence kan forklare, hvorfor en straffesag fejlagtigt blev rejst mod en kvindelig jurist.

Helle K. Andersen blev sidste efterår af Højesteret frifundet for at ville føre Lønmodtagernes Garantifond bag lyset. Også anklagemyndigheden mente, at hun skulle frifindes.

Men forinden havde andre anklagere den modsatte opfattelse.

Hun blev tiltalt af Fyns Politi og derefter dømt både af Retten i Odense og i Østre Landsret. En række jurister tog altså fejl.

- Jeg er ked af, at en borger er blevet slæbt gennem retssystemet, siger chefanklager Jan Stick ved Fyns Politi.

- Der har været tale om varierende juridiske fortolkninger af reglerne. Det sker engang imellem, og så der kommer der til sidst en afgørelse. Men det betyder ikke, at vi her er dumme eller korrupte, siger han.

Chefanklagerens henvisning til forskellige vurderinger af loven rimer dog ikke med den opfattelse, som Helle K. Andersens advokat har.

- I andre tilfælde kan der være fortolkningstvivl, og så er det nemmere at forstå, at der kan være afsagt forkerte domme. Men det er ikke tilfældet her. Bare ved at læse lovteksten kan man se, at denne sag ikke holdt. Men man gjorde ikke sit hjemmearbejde, siger Karsten Nøhr.

Sidste efterår blev sagen krøllet sammen af Højesteret. Anklagen var fejlagtig, og det var dommene også. Heller ikke bedrageri kunne komme på tale.

- Det er trods alt glædeligt, at retssystemet med de yderste marginaler fik reddet hende. Men det burde have været opdaget og stoppet tidligere. Det har været voldsomt krænkende for hende, siger advokat Karsten Nøhr.

Hos Rigsadvokaten ønsker man ikke at udtale sig. Chefanklager Jan Stick vil heller ikke gå i detaljer. Det skyldes, at Helle K. Andersen har anmeldt politi og anklagemyndighed for strafbart forhold.

/ritzau/