Chefen for den ukrainske flåde skifter side

Kontreadmiral Denys Beresovskij, der lørdag blev udpeget til chef for Ukraines flåde, har skiftet side og er søndag taget i ed som chef for den autonome republik Krims flåde.

Sergej Aksenov, den selvudnævnte prorussiske premierminister på Krim, udpegede søndag Beresovskij til chef for Krims flåde. Det er ellers kun en dag siden, at han af den midlertidige ukrainske regering var blevet udnævnt til leder af Ukraines flåde.

Kontreadmiral Denys Beresovskij siger selv, at han nu sværger loyalitet over for folket på Krim. Russiske styrker er rykket ind på halvøen i Sortehavet og har meddelt de ukrainske styrker der, at de skal overgive sig og nedlægge våbnene.

Den nye ukrainske ledelse udlægger ifølge nyhedsbureauet Reuters hændelsesforløbet anderledes.

Kijev-regeringen meddeler, at den har fyret flådechefen og nu anklager ham for højforræderi for at nægte at tage kampen op mod russerne ved at overgive flådens hovedkvarter i Sevastopol.

- Under de russiske styrkers blokade af flådens centrale hovedkvarter nægtede han at yde modstand og nedlagde sine våben, siger Viktoria Siumar, der er vicesekretær for Ukraines sikkerhedsråd, ifølge Reuters.

- Anklagemyndigheden har indledt en straffesag mod Denys Beresovskij ifølge paragraf 111, forræderi mod staten, tilføjer hun.

Den nu tidligere flådechefs aftale med russerne blev indgået efter et trepartsmøde mellem Aksenov, Beresovskij og kommandøren for den russiske sortehavsflåde, Aleksandr Vitko, i Sevastopol.

- Jeg sværger på at modtage og udføre ordrer fra den øverstkommanderende i Krims selvstyre, sagde kontreadmiral Berezovskij i en tv-transmitteret tale, optaget i den russiske sortehavsflådes hovedkvarter på Krim, skriver Itar-Tass.

Den opsigtvækkende meddelelse kom samtidig med, at myndighederne i Kijev synes at miste kontrollen over den russisktalende Krim-halvø.

Tidligere søndag skal russiske militærfolk blandt andet have konfiskeret pistoler, rifler og ammunition fra en ukrainsk flådebase og en radarstation på halvøen.

Ifølge nyhedsbureauet dpa hersker der søndag aften tvivl om, hvorvidt den ukrainske flåde på Krim følger den afhoppede kontreadmiral.

En anden ukrainsk admiral Serhij Hayduk er udpeget som ny flådechef.

/ritzau/

 

Dagens Gossip