Chefen roser Astronaut-Andreas inden afgang til Jorden

Danmarks første astronaut kan stolt sætte sig ind i Sojus-rumskibet, når han fredag klokken 20 dansk tid tager afsked med kollegerne på Den International Rumstation, ISS.

For på trods af at Andreas Mogensen har haft to dage færre i rummet end oprindeligt planlagt, så har danskeren gennemført alle sine 15 eksperimenter.

Det oplyser Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, på sin hjemmeside.

- Alt i alt er Iriss-missionen gået rigtig godt, lyder det fra ESA's missionschef, Roland Luettgens, der kalder missionen "en stor succes".

Det er kun nogle enkelte af eksperimenterne, der er blevet gennemført på forkortet tid. Derudover er alt forløbet efter den oprindelige tidsplan.

Blandt eksperimenterne om bord på ISS var blandt andet det såkaldte Mares-forsøg, der har til formål at undersøge, hvordan Andreas' muskler fungerer i rummet.

Og i den forbindelse er der rosende ord til den første danske astronaut i rummet.

- Andy (Andreas Mogensen, red.) er rigtig god til de mekaniske forsøg, og han formåede blandt andet at fuldføre Mares-forsøget på kun to tredjedele af den tid, der var afsat, lyder det fra missionschefen.

Også astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space har bemærket Andreas Mogensens ihærdige arbejdsindsats.

- Han har været utrolig effektiv og har løst mange af sine opgaver noget hurtigere end det oprindeligt var planlagt, siger Michael Linden-Vørnle til Ritzau.

Det betyder også, at den danske astronaut indimellem har haft tid til at nyde sin tur.

- Han har gjort sig fortjent til at nyde turen, fordi han har arbejdet så effektivt. Det har betydet, at han har fået lidt mere tid til at nyde udsigten og til for eksempel at lægge billeder op på nettet, siger han.

Andreas Mogensen har under sin mission været særdeles aktiv på både Facebook og Twitter og har flere gange offentliggjort billeder og opdateringer fra rumskibet.

Og kun en lille time inden hjemrejsen begynder, runder Andreas Mogensen sin tur af med en opdatering på Facebook.

- Farvel til iriss missionen, det var fantastiske 10 dage! Vi ses på Jorden, skriver han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip