Cheføkonom: EU-skøn på underskud fjerner politisk pres

Skrevet af admin

04/11/2014

Dagens topnyheder

Det er interessant, at EU-Kommissionen ser mere positivt på underskuddet på de offentlige finanser end regeringen selv gør. Det siger cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian.

- Det fjerner det politiske pres for opstramninger i den økonomiske politik i relation til de finanslovforhandlinger, der er i gang, siger Steen Bocian til Ritzau.

EU-Kommissionen ser, at underskuddet vil blive på 2,3 procent af BNP næste år, og det er, efter at regeringen vil fremrykke skatteindtægter fra danskernes opsparing i Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), fremgår det af EU-Kommissionens prognose.

Ifølge euroreglerne må underskuddet højst være på tre procent af BNP.

Cheføkonom Steen Bocian påpeger, at EU-Kommissionen har sin egen uafhængige måde at opgøre underskuddet på i modsætning til Danmark, hvor det dybest set kun er Finansministeriet og prognosemagere, der vurderer underskuddets størrelse.

- Ser man på Finansministeriets skøn over underskuddets størrelse, har det været for pessimistisk. Fra finanslovforslaget er fremlagt til det faktiske resultat, har Finansministeriet over de seneste to år skønnet 15-20 milliarder forkert til den pessimistiske side, siger Steen Bocian.

I finanslovforslaget for næste år, som der forhandles om i øjeblikket, har regeringen ifølge eget udsagn trukket den økonomiske politik helt ud til grænsen på euroreglernes grænse på tre procent af BNP.

Efter finanslovforslaget søsatte regeringen forslaget om LD-omlægningen, der ifølge regeringen vil bidrag med 15 milliarder kroner.

Om EU-Kommissionens skøn for underskuddet rammer plet, er Steen Bocian dog i tvivl om. EU-Kommissionen venter, at den økonomiske vækst næste år bliver på 1,7 procent, og det er lidt i den optimistiske ende.

- Det er ikke sikkert, at underskuddet kommer helt ned på 2,3 procent af BNP, men jeg hører til dem, der ikke tror, at det vil komme op på tre procent, siger Steen Bocian.

Han begrunder det med, at EU-Kommissionen ser optimistisk på dansk vækst i forhold til signalerne fra Europa.

- Det betyder, at dansk økonomi skal forholdsvis meget op i gear i de kommende kvartaler, hvis væksten skal nå op på de 1,7 procent, EU-Kommissionen venter, siger Steen Bocian, der kun venter en vækst på 1,3 procent.

/ritzau/