Chefredaktør: Dansk film kan rette den kriseramte ryg

Det er en glædelig overraskelse for dansk film, at man torsdag kan notere sig hele to nomineringer til årets Oscar-uddeling.

Det mener chefredaktøren på filmmagasinet Ekko, Claus Christensen.

- Det er en stor dag for dansk film, siger han til Ritzau og uddyber:

- Jeg havde regnet med, at "The Look of Silence" ville blive nomineret, men det er en meget positiv overraskelse, at "Krigen" er kommet med, og det er et enormt cadeau til Tobias Lindholm og dansk film.

Mens Danmark på dokumentarfilmfronten har stået stærkt de sidste ti år, så vurderer Claus Christensen, at dansk spillefilm er kommet i krise, og set i det lys er nomineringen en tiltrængt opmuntring.

- Det betyder, at dansk film kan rette ryggen, men det betyder ikke, at den kunstneriske krise inden for dansk spillefilm er ovre, vurderer chefredaktøren.

Han tildeler således først og fremmest æren for nomineringen af "Krigen" som "bedste ikke-engelsksprogede" til filmens instruktør.

- Tobias Lindholm er det mest spændende nye navn, dansk film har skabt, og han har formået at skabe nogle stærke, komplekse fortællinger. Det er hans evne til at holde fast i historierne uden at gå på kompromis, som bliver belønnet her, siger Claus Christensen.

I forhold til vinderchancerne mener redaktøren, at "Krigen" er "oppe imod overmagten" i form af den ungarske holocaustfilm "Son of Saul".

- Det er et mesterværk, som vil gå over i filmhistorien, og der skal et lille mirakel til, hvis "Krigen" skal slå den, vurderer han.

Derimod tildeler han "The Look of Silence" en reel chance for at blive "bedste dokumentarfilm".

- Joshua Oppenheimer var meget tæt på at vinde med "The Act of Killing"(som var nomineret i 2014, red.), og nu har han lavet en pendant til den film, så man kan håbe, at dem, der skal stemme, stadig kan huske den, pointerer han.

Set ud over hele Oscar-feltet, forudser Claus Christensen, at topscoren "The Revenant" kommer til at få flest statuetter med hjem fra prisfesten den 28. februar.

- I konkurrencen om blive bedste film har den en hård konkurrent i "Spotlight", men lige nu har filmen medvind, og den har nærmest på forhånd vundet en Oscar for bedste mandlige hovedrolle til Leonardo DiCaprio, siger han og tilføjer:

- Han har aldrig vundet en Oscar, og nu må tiden være inde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip