Chefredaktør: Millionkrav fra gidsler er ude af proportioner

Piratgidslerne Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez krav om en godtgørelse på en million kroner fra Ekstra Bladet som erstatning for krænkelser under bladets 10 måneder lange kampagne "Skal Eddy og Søren rådne op i Somalia" er helt ude af proportioner.

Det mener Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen.

- Det er et vanvittigt krav de stiller, det er efter min mening helt ude af proportioner, og det vanskeliggør selvfølgelig en forhandling.

- Men vi har ikke noget ønske om at have en konflikt kørende med Søren og Eddy, derfor vil vi gerne have den sag løst, siger Poul Madsen til Ritzau.

Chefredaktøren oplyser, at han sætter bladets advokater til at tage kontakt med Søfartens Ledere om en forhandling.

- Vi har fra dag et gerne villet løse den sag. For halvandet år siden spurgte vi dem, om de var ude efter en godtgørelse, men de svarede, at det var en journalistfaglig afgørelse i Pressenævnet. Det fik vi for otte måneder siden.

- Det, der vanskeliggør den proces med Søfartens Ledere, er, at det er svært at finde ud af, hvad de vil.

- Jeg håber, at de vil gå ind i en konstruktiv dialog frem for bare at slå os i hovedet med, at det er vores skyld, for det hele handler om, at de har opgivet at føre en sag mod rederiet, siger Poul Madsen.

Tre uger inden Ekstra Bladet søsatte sin kampagne den 1. juli 2012, fik Poul Madsen en indtrængende appel fra gidslernes nærmeste pårørende, Lyngbjørns forældre, Eddy Lopez kæreste og børn samt pårørende i Danmark - om, at bladet tjente gidslernes sag bedst ved at tie, som de skrev "i denne fase af forhandlingerne".

Spørgsmål: Fortryder du i dag, at du ikke lyttede til de nærmeste pårørendes appel?

- Altså, hvad der er foregået bagud har været endevendt igen og igen. Jeg fortryder ikke, at Ekstra Bladet gik ind i den her sag. Jeg mener, at vi har været med til at skaffe gidslerne hjem, men det er fuldstændigt ligegyldigt lige nu.

- Nu handler det om, at få fundet en løsning, så vi kan få den her ulykkelige sag afsluttet – ikke mindst af hensyn til Søren og Eddy, svarer Poul Madsen.

/ritzau/