Christiania-sag: Agenter har lavet fejl i efterforskning

Bag lukkede døre bliver en politiagent tirsdag afhørt i Københavns Byret i forbindelse med en af de seks sager om salg af hash på Christiania.

En stor del af bevisførelsen i de omfattende hashsager beror på politiagenters hukommelse og observationer.

Men under afhøringen af politiagenten, som bliver kaldt politiagent 510, kom det frem, at han har været med til at rette fejl i en observationsrapport mere end én gang.

- Det var ikke den korrekte person i rapporten, siger agenten om et tilfælde, hvor han og en anden agent, 509, har tilrettet en rapport.

- Jeg mener, at det er sket i fire tilfælde, hvor der har været et forkert navn, der efterfølgende er blevet rettet, siger han.

I flere tilfælde er det alene politiagenternes observationer, der knytter de tiltalte til de såkaldte hashboder.

Agenterne har en omfattende mængde videooptagelser, som de så at sige kan krydstjekke deres observationer med.

Men agenterne har også lavet en lang række såkaldte sideobservationer, som ikke er blevet filmet og udelukkende beror på agentens hukommelse.

- Jeg har haft ét tilfælde, hvor der er teleoplysninger, der tyder på, at personen ikke er til stede, siger agent 510 om en sideobservation, som tydede på ikke at være korrekt.

Afhøringen af agenten foregår bag lukkede døre af hensyn til hemmeligholdelsen af hans identitet.

I hvert sit rum kan de tiltalte og pårørende sammen med journalister følge med i afhøringen gennem en højttaler og se bilag og video på en skærm.

Gennem halvandet år har politiagenten haft ture på Christiania, hvor han har observeret og registreret, hvilke personer der solgte hash, og hvem der hjalp til i de såkaldte hashboder.

I den tid har han - klædt som enhver anden almindelig borger- blandt andet købt hash i Pusherstreet, som nogle gange er blevet filmet via et skjult kamera.

I sagen, hvor politiagenten bliver afhørt, er 10 personer tiltalt. I alt er 77 personer tiltalt i sammenlagt seks sager om hashsalg.

Ifølge anklagemyndigheden skal sagerne i realiteten ses som én stor sag. Sagerne udspringer nemlig fra den samme politiaktion, som blev gennemført 13. marts i år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip