Christiania-sag får Københavns Byret på den anden ende

150 adresser blev ransaget og 80 mennesker anholdt, da politiet i marts gennemførte aktionen "Nordlys", der var kulminationen på længere tids omfattende efterforskning af hashhandlen på Christiania.

Fredag begynder den første af de i alt syv sager i Københavns Byret. Det har ikke været noget nemt puslespil at få til at gå op for retten med de mange tiltalte, fortæller præsident Søren Axelsen.

- Sagerne er delt op i seks sager vedrørende en række boder. Hvis de skulle have været behandlet under et, havde det ikke været muligt, fordi vi så skulle have et lokale til 77 arrestanter, 77 forsvarere og måske 100 betjente.

- Det har været lidt af et puslespil, men det er lykkedes at få tingene til at falde nogenlunde på plads, siger han.

På Pusherstreet på Christiania bliver der solgt hash fra en række boder. Det er disse boder, som politiet blandt andet har overvåget nøje, og som de seks sager er blevet inddelt efter.

I den syvende sag er syv bagmænd tiltalt for at have leveret op til 1,7 tons hash til sælgere på Pusherstreet.

På grund af sagernes store omfang har Københavns Byret været nødsaget til at låne nogle lokaler af Retten på Frederiksberg og til at købe flere borde og stole.

Allerede inden de omfangsrige sager er indledt, har de også påvirket andre igangværende sager.

- Vi har en række dommere og en række afdelinger booket op med behandlingen af de her syv store sager, siger Søren Axelsen.

- Det er givet, at der vil være nogle domsmandssager, der vil tage længere tid, fordi vi har fået de store komplekser ind af døren. Vi har ikke sådan et overskud, at vi kan klare dem alle sammen ligeså hurtigt.

Præsidenten fortæller, at retten normalt kan afslutte sager med domsmænd på to-tre måneder, og så har de haft små 600 sager i gang. Nu er antallet steget til omkring 800.

- Det er den største sag, jeg kan huske, siger Søren Axelsen, der har været dommer siden 1993 og præsident for byretten siden 2004.

I den første sag, som begynder fredag og strækker sig helt ind i det nye år, er 13 personer tiltalt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip