CIA: Op mod 31.500 krigere kæmper for Islamisk Stat

Islamisk Stat (IS) kan mønstre mellem 20.000 og 31.500 krigere i Syrien og Irak. Det vurderer den amerikanske efterretningstjeneste CIA ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den nye vurdering er en kraftig opjustering i forhold til CIA's tidligere estimat, der lød på cirka 10.000 krigere. Tallet er baseret på en ny gennemgang af efterretningsrapporter fra flere kilder fra maj til august.

- Det nye tal er et udtryk for en stigning i antallet af medlemmer på grund af en større rekruttering siden juni. Det er sket som følge af succes på slagmarken og erklæringen af et kalifat, siger CIA's talsmand Ryan Trapani.

Flere end 15.000 af IS-krigerne er kommet til Syrien og Irak fra andre lande, og 2000 af dem er kommet rejsende fra vestlige landet, fortæller en anonym CIA-kilde til CNN. Det samlede antal krigere kommer fra flere end 80 forskellige lande, lyder det fra kilden.

Med den nye vurdering fra er der sat tal på den fjende, som USA's præsident, Barack Obama, natten til torsdag erklærede, at han vil nedkæmpe og tilintetgøre, hvor end den måtte befinde sig.

USA's militær har iværksat overvågningsflyvninger over syrisk territorium for at samle oplysninger, der skal danne grundlag for en beslutning om at bombe Islamisk Stat fra luften i Syrien.

En udmelding, som siden Barack Obamas tale har fået blandt andet Rusland til at sige, at det vil være i modstrid med folkeretten, hvis USA gennemfører luftangreb i Syrien.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er omkring 100 danskere taget til Syrien, og sammenholder man det tal med Danmarks indbyggertal på 5,6 millioner, er Danmark blandt de lande, hvorfra forholdsmæssigt flest er rejst til Syrien.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip