CIA overvejede at lave bin Laden-dæmon som legetøjsfigur

Det amerikanske efterretningsvæsen CIA overvejede at producere actionfigurer af topterroristen Osama bin Laden, som ville forvandle sig til en dæmon med djævleøjne, rapporterer avisen The Washington Post.

Målet var tilsyneladende at overbevise børn i udlandet om, at den tidligere al-Qaeda-leder ikke var en helt, men en skræmmende skurk.

Washington Post skriver, at ansigtet på den 30 centimeter høje legetøjsfigur var designet til at skalle af og i stedet vise bin Laden som et dæmonisk monster med rødt ansigt, grønne øjne og sorte markeringer.

2005-operationen fik navnet "Djævle-øjne", og en prominent pensioneret direktør fra et amerikansk lejetøjsselskab var ekspertrådgiver på projektet, og han undersøgte mulighederne for at få actionfiguren fremstillet i Kina.

Donald Levine var tidligere chef for legetøjsfirmaet Hasbro og blev for alvor kendt for at være med til at skabe den storsælgende actionfigur G.I. Joe i 1960'erne.

Tre prototyper af bin Laden-dæmonen blev lavet, men CIA besluttede ikke at gå videre med projektet.

- Idéen om actionfiguren blev foreslået og afvist af CIA, før den kom videre fra prototype-stadiet, siger talskvinde K.J. Caldwell fra CIA.

- Så vidt vi ved, blev der kun fremstillet tre enkelte actionfigurer, og disse var blot til for at vise, hvordan det endelige produkt kunne se ud, tilføjer hun.

Ifølge en anonym kilde tæt på bin Laden-projektet blev der dog produceret hundredvis af disse actionfigurer i Kina, og legetøjet blev sendt til den pakistanske by Karachi i 2006, skriver Washington Post.

Osama bin Laden blev i maj 2011 skudt og dræbt af amerikanske elitestyrker i Pakistan efter en 10 år lang menneskejagt.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip