Civile forlader den belejrede syriske by Homs

En første gruppe af civile blev fredag evakueret fra den belejrede syriske by Homs i henhold til en aftale indgået mellem den syriske regering og oppositionen under overvågning af FN.

Evakueringen er det første konkrete resultat af fredsforhandlingerne mellem parterne.

- Flere end 80 kvinder, børn og ældre har forladt den gamle by Homs med succes, og vi fortsætter med at arbejde sammen med den syriske regering om det her, siger Yaacub El Hillo, der er FN indbygger-koordinator i Syrien.

- Røde Kors venter at se 200 evakueret i løbet af dagen, skriver AFP.

Det statslige tv bragte optagelser af bussen, som forlod et mødested lige uden for et af de belejrede områder, hvor der var en massiv tilstedeværelse af militær.

Det første hold af evakuerede bestod mest af ældre mennesker, siger en aktivist i oprørernes enklave.

De første leveringer af fødevarer og medicin vil først nå frem til de hundredvis af civile lørdag.

Den syriske regering meddelte torsdag, at den er nået frem til en aftale med FN om at give "uskyldige" civile tilladelse til at forlade den belejrede by Homs, der kontrolleres af oprørerne.

Præsident Bashar al-Assads styrker har anvendt en belejringstaktik, hvor byer omringes, og oprørerne inden for udsultes. En taktik, der i stigende grad også er blevet benyttet af oprørerne.

Belejringen af den gamle by Homs har stået på i over et år, og aktivister siger, at over 2500 mennesker er fanget og kæmper for ikke at dø af sult og fejlernæring. De repræsenterer kun en mindre gruppe af de belejrede syrere, som mange forskellige steder i landet har desperat brug for nødhjælp.

Den næste runde af fredsforhandlinger i Genève er planlagt til at begynde 10. februar. Den syriske regering bekræftede fredag, at den vil deltage.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip