Clinton til israelerne: Vælg håb over frygt

Da Bill Clinton var amerikansk præsident, blev hans bestræbelser på at skabe fred i Mellemøsten udsat for en af sine værste prøvelser, da Israels premierminister Yitzhak Rabin blev dræbt af skud af en yderliggående israeler.

Det skete ved en stor fredsdemonstration i Tel Aviv i 1994, og lørdag er Bill Clinton mødt op på den samme plads i den israelske storby.

Her opfordrer Clinton tusindvis af midtsøgende og venstreorienterede israelere til at fortsætte fredsprocessen med palæstinenserne, selv om den siden drabet på Rabin har lidt en lang række store tilbageslag.

- Hver dag må i vælge håb over frygt, styrke over accept, tillid over kynisme, sagde Clinton.

Tilhørerne bar bannere med slagord som "Ingen sikkerhed uden en politisk løsning", og "Vi husker drabet. Vi kæmper for demokrati".

Clinton var medunderskriver på Oslo-aftalen om palæstinensisk selvstyre. Aftalen kom på plads under hemmelige forhandlinger i Oslo i 1993 og blev underskrevet i 1994.

Rabin skrev også under, og det samme gjorde den daværende palæstinensiske leder, Yasser Arafat.

Men da aftalen skulle realiseres, begyndte det at blive svært. Israel skulle rømme områder, hvor der skulle være palæstinensisk selvstyre på Vestbredden og i Gaza, og blandt yderliggående israelere var der stor modstand.

Den 4. november 1995 blev Rabin myrdet.

Ved arrangementet lørdag aften i Tel Aviv blev der også afspillet et videobudskab fra Barack Obama, den amerikanske præsident. Her opfordrer han israelerne til at arbejde videre på en tostatsløsning trods den seneste bølge af vold.

- Fred er nødvendig, da det er det eneste, som kan bringe en ægte og varig sikkerhed for israelere og palæstinensere, siger Obama.

Imens illustrerede situationen i Hebron på Vestbredden, som Israel siden 1967 har holdt besat, at der er et langt stykke til fred endnu.

Hebron er formelt set et palæstinensisk selvstyreområde, men lørdag aften er der uroligheder.

Nyhedsbureauet AFP skriver, at der er opstået uro, efter at palæstinenserne har begravet fem teenagere, som er blevet dræbt af israelerne under tidligere sammenstød.

Den seneste bølge af vold tog fart i begyndelsen af oktober. Siden er mindst 66 palæstinensere, ni israelere og en israelsk-araber blevet dræbt under volden.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip