CO2-udledningen falder i 2015, viser nyt studie

For første gang nogensinde i en periode med økonomisk vækst lader verdens samlede udledning af drivhusgassen CO2 til at falde i 2015.

Det fortæller en opgørelse i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change midt under klimatopmødet COP21 i Paris, der søger at begrænse udledningerne og dermed bremse opvarmningen af kloden.

Især på grund af lavere kulforbrug i Kina fladede den globale CO2-kurve ud i 2014 og står nu til at dale en smule i 2015 - med omkring 0,6 procent, viser undersøgelsen.

Faldet sker trods en stigning i den økonomiske vækst på forventet 3,1 procent i år - oven i sidste års vækst på 3,4 procent, skriver forfatterne.

- I modsætning til tidligere perioder med begrænset eller ingen stigning i CO2-udledningen, så voksede det globale BNP (bruttonationalprodukt) i begge år, skriver de.

Tidligere fald i CO2-udslippet har været midlertidige og er sket under økonomisk nedgang, især i 2009 efter den verdensomspændende finanskrise.

Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver i Greenpeace, glæder sig.

- Det er en særdeles opløftende nyhed, der nu lander i Paris, netop som ministrene ankommer til de afgørende forhandlinger, for den viser, at de rent faktisk er på en mulig mission.

- Der er dog ingen grund til at løfte armene alt for højt op over hovedet, for vi har ikke nødvendigvis set den sidste negative rekord, og og ikke mindst skal klimaforureningen ikke bare falde, den skal reduceres drastisk, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip