Connie H. lover ambitiøs klimaplan fra EU

Skrevet af admin

13/04/2014

Mest læste i dag

EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, er opløftet efter at have læst den seneste rapport fra FN's Klimapanel (IPCC), der vurderer, at målsætningen om at begrænse den globale temperaturstigning til to grader i forhold til før industrialiseringen stadig kan nås.

Det kræver dog øjeblikkelig handling, pointerer den danske kommissær.

- Rapportens budskab er krystalklart: Der findes ingen plan B i forhold til klimaet. Der er kun en plan A, og den handler om, at vi samlet bliver enige om at nedbringe CO2-udledningen, siger Hedegaard i en kommentar til rapporten.

- Vi har brug for, at nogen går forrest for at realisere plan A, og derfor vil vi i EU vedtage et ambitiøst klimamål senere i år, siger klimakommissæren.

Hun understreger imidlertid, at det er mindst lige så vigtigt, at verdens øvrige store CO2-udledere følger trop.

- Nu er spørgsmålet, hvornår de store udledere vil gøre det samme. Jo længere, I venter, jo mere vil det koste. Og jo længere, I venter, jo vanskeligere bliver det, siger Connie Hedegaard henvendt til lande som USA og Kina.

Det store klimaslagsmål i EU druknede i marts i debatten om Rusland og Ukraine, da de europæiske stats- og regeringschefer afsluttede et EU-topmøde i Bruxelles.

Derfor måtte statsminister Helle Thorning-Schmidt også erkende, at det danske ønske om at få nye håndfaste klimamålsætninger på plads for EU frem mod 2030 før et stort anlagt FN-topmøde i september måtte opgives.

I stedet planlægger EU-lederne nu at vedtage en samlet klima- og energipakke på et nyt topmøde i oktober.

EU-Kommissionen har lagt op til, at EU bør have som målsætning at reducere CO2-udslippet med 40 procent i 2030 i forhold til niveauet fra 1990, og at 27 procent af EU's energiforsyning skal komme fra vedvarende energi i 2030.

Den plan møder dog stor modstand fra en række østeuropæiske medlemslande med Polen i spidsen.

/ritzau/