Connie H. uddeler milliarder til klimaprojekter

Skrevet af admin

|

08/07/2014

Dagens topnyheder

Et dansk bioraffinaderi, som skal bygges i Maabjerg ved Holstebro, er blandt 19 projekter i 12 EU-lande, som nu får økonomisk støtte af EU.

Det drejer sig om en milliard euro, cirka 7,5 milliarder kroner, som vil blive fordelt til projekter, som enten lagrer CO2 eller har udviklet innovative teknologier for vedvarende energi som sol, vand og vind.

Connie Hedegaard, EU-Kommissionens klimakommissær, understreger, at det ikke er EU-borgernes skattekroner, men indtægter fra salget af 100 millioner CO2-kvoter, som uddeles.

- Det er vigtigt at sørge for, at vi er i front i Europa. Vi kan ikke bare overlade det til USA og Kina at udvikle nye teknologier, siger Connie Hedegaard.

Det danske projekt, Maabjerg Bioenergi, får tildelt 39,3 millioner euro fra puljen, hvilket svarer til 293 millioner kroner.

Når bioraffinaderiet bliver færdigt, er dets mål er at producere andengenerations bioethanol, så det kan betale sig kommercielt. Årligt vil det producere over 64 millioner liter bioethanol og 75.000 ton flydende affald, som skal omdannes til biogas.

Derefter skal det føres ind i det ledningsnet for naturgas, som allerede findes.

- Maarbjergs teknologi er et fremragende eksempel på, hvordan vi kan udnytte vores ressourcer bedre, siger Connie Hedegaard.

De projekter, der får støtte af EU arbejder med flere teknologier - bioenergi, koncentreret solenergi, jordenergi, solceller, vindenergi, havenergi og, for første gang, opsamling og lagring af kulstof (CCS).

Det er et britisk projekt, der bruger CCS-teknologien, som kan opsamle 90 procent af den CO2, som dannes, når et kraftværk i Yorkshire, Drax, brænder kul af. Derefter bliver det lagret i Nordsøen.

Det vil kunne opsamle 1,8 millioner ton CO2 om året, skriver kommissionen. Projektet får 300 millioner euro - omkring 2,2 milliarder kroner.

Støttekronerne skal bruges mellem 2015 og 2018.

/ritzau/