Connie Hedegaard: energisparemål på 30 procent er godt

Klimakommissær Connie Hedegaard har onsdag formiddag været med til at beslutte EU-Kommissionens forslag om, at EU i 2030 skal have nedsat sit energiforbrug med 30 procent.

Hun kalder det nye energimål for et godt resultat.

- Det er ikke en konkurrence i, hvem der kan komme med de største tal. Vi skal have 28 medlemsstater om bord, inklusiv nogle, der ikke er særlig vilde med det her, siger Connie Hedegaard.

EU-Kommissionen er nu kommet med tre mål for klima og energi frem mod 2030: 40 procents reduktion af CO2-udslippet og 27 procents vedvarende energi samt de 30 procent energieffektivitet, som energibesparelsen kaldes, og som er kommet onsdag.

Kommissionens udspil lægger op til, at EU's stats- og regeringschefer til oktober finder ud af, om målet for energieffektivisering skal være bindende på hvert enkelt medlemsland, som selv finder ud af, hvordan det når målet, eller om EU samlet skal nå målet.

Connie Hedegaard tror ikke, at det bliver bindende på de enkelte medlemslande, fordi for mange lande går imod.

- Hvis det bliver bindende på EU-plan, nytter det ikke noget, at medlemslandene klager hver gang der kommer reguleringer, som for eksempel sætter vandlåse på toiletter eller energieffektiviserer kaffemaskiner.

- Hvis det skal være bindende på EU-niveau, må man også have nogle af redskaberne, siger hun.

Hun tror, at krisen i Ukraine har været et wake up-call, som har vist, hvor vigtigt det er at spare på energien.

Hun forklarer, at EU hver dag sender et sted mellem to og tre hundrede millioner euro, omkring to milliarder danske kroner, til Rusland for importeret energi.

- Hvis man virkelig tænker igennem, hvor vi er henne med Rusland lige nu og så forestiller sig, at vi sender så mange penge til Moskva,

- Så er nu tidspunktet til at sige, at nu må vi tage de beslutninger, der er nødvendige for at skabe en mere samlet europæisk energipolitik. Og jeg tror, dét spillede en stor rolle for, at det var muligt at komme igennem med et energieffektiviseringsmål, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip