Corona-smitten hører fortiden til - men en anden virussygdom viser foruroligende tegn

Skrevet af Emil Martesen

28/12/2023
Foto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix
Corona-smitten hører fortiden til, men ...

Dagens topnyheder

Danmark står over for et markant skift i sit sundhedsmæssige landskab, hvor COVID-19 smitten viser tegn på stagnation, mens smittetallene for en anden virussygdom nu stiger hastigt.

Dette blev fremhævet i Statens Serum Instituts (SSI) ugentlige rapport.

Det skriver B.T.

Bolette Søborg, der er overlæge og sektionsleder hos SSI, påpeger, at COVID-19 tilfælde i Danmark ikke har oplevet nogen stigning i den seneste uge.

"Smitten er stagneret, hvilket vil sige, at den ikke er steget yderligere. Det giver os et håb om, at vi har nået toppen af smitten", siger hun.

Overlægen understreger dog, at det er for tidligt at konkludere, om COVID-19 smitten er på retur, og at de kommende uger vil være afgørende for at vurdere situationen.

Interessant nok giver SSI's brug af spildevandsprøver et mere nøjagtigt billede af smittespredningen, uafhængigt af antallet af personer, der opsøger sundhedsvæsenet.

"De tal, vi måler i vores spildevand, er uafhængige af, om folk opsøger sundhedsvæsnet. Derfor har vi en formodning om, at de giver et retvisende billede af, hvad der foregår i samfundet", lyder det fra Bolette Søborg.

Mens COVID-19 tilsyneladende har nået sit højdepunkt, viser influenza nu foruroligende tegn, da det ser ud til, at den er ved at brede sig over det danske land.

SSI forudser, at influenza snart vil være ansvarlig for flere syge og indlagte end COVID-19, og de anbefaler derfor, at personer, der er smittet med enten influenza eller COVID-19, bliver hjemme for at bryde smittekæden.

Desuden kan god håndhygiejne og udluftning hjælpe med at reducere risikoen for yderligere smitte i husstanden.