Corydon forventer strukturelt underskud frem til 2020

Regeringen når lige præcis i mål med at skabe balance i den offentlige økonomi i 2020. I hvert fald hvis regeringens egne forventninger til økonomien viser sig at holde stik.

Men helt frem til 2020 vil der være såkaldt strukturelt underskud i Danmark. Det fremgår af regeringens konvergensprogram, som snart skal afleveres til EU-kommissionen.

Hvis man sammenligner med sin privatøkonomi kan det strukturelle underskud bedst beskrives som forskelle mellem indtægter og udgifter et gennemsnitligt år.

Det kan give et mere præcist billede af et lands økonomi frem for det reelle underskud, som måske et år er påvirket af ekstraordinære indtægter eller udgifter.

I Bruxelles holder kommissionen øje med, at det såkaldte strukturelle underskud ikke overstiger de 0,5 procent af BNP, som er fastsat i finanspagten.

Danmark går dog helt til kanten og lidt til. I år ventes det strukturelle underskud at bliver 0,7 procent faldende til 0,5 procent næste år. Det tal falder gradvist, så der kun vil være et strukturelt underskud på 0,1 procent i 2019 og balance i 2020.

Finansminister Bjarne Corydon siger i en pressemeddelelse om tallene:

- Regeringen har fra dag ét understøttet økonomien mest muligt inden for rammerne af en ansvarlig finanspolitik. Økonomien viser nu tegn på fremgang, og tilliden til dansk økonomi er høj, , siger Bjarne Corydon og tilføjer:

- Når det er sagt, så er forår jo altid lunefuldt, og derfor understøtter vi fortsat økonomien med en lempelig finanspolitik. Samtidig er det afgørende at videreføre den ansvarlige og holdbare finanspolitik, som denne regering har stået for fra første dag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip