Corydon: Grøn fond er ikke en risikabel statsbank

Staten stævner ikke ud på en risikabel sejlads med en ny grøn investeringsfond, som skal skyde op til fem milliarder kroner i grønne investeringer. Regeringen udsteder først en statsgaranti på to milliarder og siden fem milliarder kroner for investorernes private lån i pensionskasser.

Det fastslår finansminister Bjarne Corydon (S) efter aftalen med SF og Enhedslisten, der nu skaber den grønne investeringsfond, som venstrefløjen længe har efterlyst.

- Vi er i en situation, hvor Danmark er ude af krisen. Nogle gange kan det være lidt vanskeligt at få finansiering til ting, som objektivt set er fornuftige. Men nu har vi en række redskaber til at hjælpe virksomhederne, siger Bjarne Corydon.

- I vækstaftalen, vi indgik forleden, var der en lang række redskaber til at støtte virksomhederne, der eksporterer. Her gør vi så noget målrettet grønt. Man skal altid overveje omhyggeligt, om det er en risiko, man føler, at man forsvarligt kan tage. Det har været vores vurdering, at det kunne vi.

Spørgsmål: - Er grønne investeringer ikke meget mere risikable, efter at amerikanerne er blevet uafhængige af importeret energi og har bombet markedet for naturgas og kul tilbage?

- Nej. Det er ganske snusfornuftige investeringer efter min, Finansministeriets og regeringens vurdering. Man kan hjælpe helt almindelige danske virksomheder med at forbedre konkurrencen ved at investere grønt, siger Bjarne Corydon.

- Det er både godt for miljøet, beskæftigelsen og åbenbart også for SF og Enhedslisten.

Modsat beskylder Venstres energiordfører, Lars Chr. Lilleholt, regeringen for at stikke SF og Enhedslisten et "hold kæft-bolsje".

- I regeringens vækstaftale med Venstre reducerer vi energiafgifter med mere end 13 milliarder kroner frem mod 2020. Dette er så regeringens betaling til SF og Enhedslisten, siger Lars Chr. Lilleholt.

Venstre vil ikke lade staten spille bank eller investeringsselskab med grønne investeringer, mener han.

- Der er private udbydere. Derfor har vi svært ved at se, at staten skal stille en særlig garanti, siger Lars Chr. Lilleholt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip