Corydon om øget underskud: Det er den rette kur

Regeringen er klar til at øge underskuddet på de offentlige finanser, så det lige præcist balancerer på grænsen af det tilladte i forhold til EU's grænser. Og det skyldes hensynet til beskæftigelsen.

Det siger finansminister Bjarne Corydon (S) i forbindelse med præsentationen af regeringens udspil til finansloven for 2015.

Her fremgår det, at underskuddet lander på 3,0 procent af bruttonationalproduktet (BNP), hvilket også er den øvre grænse i EU's vækst- og stabilitetspagt.

- Det er lige til grænsen. Det, mener vi, er den rigtige kur, det rigtige at gøre for at stimulere økonomien mest muligt, siger Bjarne Corydon.

- Når man går helt til grænsen, som vi gør, så er det for at gå så langt som muligt i retning af at gøre så meget som muligt for at holde hånden under opsvinget, altså for at skaffe så mange arbejdspladser som muligt til danskerne, siger han.

Danmark slap i juni ud af en fire år gammel henstilling fra EU om, at vi skulle have bedre styr på underskuddet.

Af samme grund frarådede Corydon sidste år, at man gik lige til grænsen, når det kom til størrelsen på det strukturelle underskud. Derfor landede man her sidste år på 0,4 procent af BNP.

I år går man så helt til grænsen på 0,5 procent, men det kan man godt tillade sig, mener han. Det skyldes, at man nu har nået et fornuftigt niveau i underskuddet.

- Sidste år var vi i den situation, at vi skulle ud af en EU-henstilling, og derfor skulle have en ekstra påpasselighed i forhold til at være helt sikre på, at det blev tilfældet.

- Vi havde en ganske stram linje, når det gjaldt den strukturelle saldo i 2013. Det blus skruede vi op for i 2014, og nu skruer vi så en lille smule ned, og derfor føler vi, at det er trygt og rigtigt at lægge sig præcist på grænsen, siger Corydon.

Han understreger, at man ikke overskrider EU's budgetregler, hvis væksten udebliver, og underskuddet af den grund reelt ender med at overskride de 3,0 procent, så længe de vedtagne budgetter holder sig inden for rammerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip