Costa Ricas VM-succes er bygget på ydmyghed

Skrevet af admin

|

05/07/2014

Dagens topnyheder

De er godt opdraget. De kommer til tiden og gør, hvad der bliver sagt. Og så har de alle de tekniske kvaliteter, man forbinder med latinamerikanske fodboldspillere.

Costa Rica har taget VM med storm og har før aftenens kvartfinale mod Holland allerede overgået selv de mest naive optimisters forudsigelser.

Først vandt holdet "dødens pulje" foran Uruguay, Italien og England, siden slog det Grækenland ud og er nu blandt verdens otte bedste nationer.

- Det er et meget sammenspillet hold. Costa Rica har en klar plan og spiller næsten med de samme spillere hver gang. Det er som et klubhold, siger den tidligere danske landsholdsspiller Michael Schjønberg.

Han er assistenttræner i den norske klub Vålerenga, hvor man har gode erfaringer med costaricanske spillere.

Af samme årsag har Schjønberg fulgt Costa Ricas landshold tæt i et par år.

- De spiller med benhård disciplin med fem forsvarere, og det har de gjort i lang tid. Der er ingen forventning om, at de skal frem og spille flot fodbold, siger Schjønberg.

Han er imponeret af den seriøsitet, som den costaricanske landstræner, Jorge Luis Pinto, har skabt omkring landsholdet, som kun én gang tidligere - i 1990 - er gået videre fra indledende gruppe ved et VM.

- Vores spiller i Vålerenga, Diego Calvo, sidder meget på bænken for dem, men alligevel rejser landstræneren fra Costa Rica til Norge for at se kampe og tale med os trænere. Derefter følger han op på det, og det viser lidt om, hvordan tingene bliver grebet an.

Tidligere havde Oslo-klubben også Giancarlo Gonzalez på kontrakt. Det var ikke den store succes, men det er han til gengæld i Costa Ricas forsvar.

- Han har spillet fremragende ved VM og har blandt andet pakket Mario Balotelli helt ind. Det er nærmest utroligt. Det er en helt anden spiller, og det viser, hvor meget det betyder, at spillere føler sig trygge, siger Schjønberg.

Generelt har costaricanske spillere i de senere år skabt sig et godt ry i Skandinavien. Midtbanespilleren Celso Borges optræder i svenske AIK, og FC Københavns succes med Bryan Oviedo og Christian Bolanos er velkendt.

Det var OB's daværende sportsdirektør, Kim Brink, der i 2007 hentede Bolanos til Europa.

- Integrationen gik fuldstændig smertefrit. Siden dengang har specielt Norge haft en varm linje til Costa Rica, siger Kim Brink.

Også Michael Schjønberg hæfter sig ved, at spillerne er lette at arbejde med.

- De er godt opdraget og kommer med stor ydmyghed. Jeg spillede sammen med brasilianere i min tid i Tyskland, og der var nogen, der havde svært ved at komme til tiden. De problemer er der aldrig med costaricanerne, siger han.

Nu står det lille mellemamerikanske land altså som VM's største overraskelse, og selv hvis det skulle blive til et nederlag til Holland i kvartfinalen, har turneringen i Brasilien været en gigantsucces for landet med 4,5 millioner indbyggere.

- Der er rigtig mange gode spillere i det område. Det har der sådan set altid været, men noget tyder på, at de er blevet bedre til at få potentialet til at folde sig ud, siger Kim Brink.

Kampen mellem Holland og Costa Rica starter klokken 22.

/ritzau/