Cuba sender canadisk direktør 15 år i fængsel

Direktøren for et canadisk transportfirma er ved en domstol i Cuba blevet dømt til 15 års fængsel i en opsigtvækkende sag, som har belastet forholdet mellem Canada og Cuba.

Den dømtes arbejdsgiver, transportfirmaet Tokmakjian fra Ontario, og vestlige diplomater mener, at sagen kan skræmme udenlandske virksomheder fra at investere i Cuba.

To af mandens kolleger har modtaget straffe på henholdsvis otte og 12 års fængsel.

De var sammen med den hovedanklagede direktør Cy Tokmakjian, der også er stifter af transportfirmaet, anklaget for korruption og anden økonomisk kriminalitet.

Cuba har desuden beslaglagt aktiver ejet af transportfirmaet til en værdi af cirka 100 millioner dollar eller omkring 570 millioner kroner.

Transportfirmaet betegner retssagen som en "absurd farce" og en "skueproces".

- Mangel på en ordentlig rettergang er ikke en dækkende beskrivelse af den parodi på retfærdighed, som udenlandske forretningsfolk lider under i Cuba, hedder det i en pressemeddelelse fra selskabet.

Indtil 2011 var det canadiske selskab en af de mere vellykkede udenlandske investorer i Cuba med et årligt forretningsomgang på cirka 80 millioner dollar. Men så blev firmaet pludselig rodet ind i en statslig undersøgelse af Cubas internationale handel.

Den spegede sag har belastet det ellers så gode forhold mellem Canada og Cuba.

I modsætning til USA, som i omkring 50 år har ført en hård sanktionspolitik over for det kommunistisk styre i Havana, tillader Canada sine borgere at rejse til til Cuba og canadiske virksomheder er blandt de største udenlandske investorer på den caribiske ø.

Den canadiske regering har bedt Cuba om at løslade de tre dømte.

Transportfirmaet og vestlige diplomater har tidligere sagt, at sagen sender et dårligt signal til udenlandske selskaber, som overvejer at investere i Cuba, skriver Reuters.

/ritzau/