Cuba tager endnu et skridt på reformvejen

admin

424 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

I mindre målestok giver regeringen i Cuba nu borgerne ret til at drive og eje egne forretninger. Det kan være i form af for eksempel frisørsaloner, spisesteder og caféer.

Tiltaget er det seneste i en række af reformer, der blev indledt i 2008, da Raul Castro overtog præsidentposten fra sin bror, Fidel.

Raul Castro har siden bestræbt sig på stimulere Cubas stillestående økonomi, men ofte er hans forslag stødt på modstand fra den konservative fløj i Cubas enerådende kommunistiske parti.

Efter sidste år historiske beslutning mellem Cuba og USA om at genoptage de diplomatiske forbindelser, der havde været afbrudt i omkring et halvt århundrede, åbnede den caribiske østat også op for flere udenlandske investeringer.

På boligmarkedet har Raul Castro også gennemført markante ændringer, der giver cubanerne mulighed for at handle huse.

De seneste reformer, om at borgere kan eje egne foretagender, er offentliggjort i en 32-siders rapport, der i detaljer beskriver det kommunistiske partis plan for økonomisk udvikling.

Af dokumentet fremgår det ikke, hvad den nye status for "private virksomheder af mellem-, mindre- og mikrostørrelse" indebærer, skriver BBC.

Hvorvidt den slags privatejede foretagender tildeles yderligere rettigheder, såsom mulighed for importere varer eller eksportere produkter, nævnes der heller ikke noget om.

Men analytikere siger, ifølge BBC, at tiltaget er udtryk for regeringens erkendelse af, at private virksomheder vil have en væsentlig rolle som økonomisk drivkraft.

I dag er der over hele Cuba mindre foretagender, som drives af private. Men de er underlagt streng styring af staten.

/ritzau/