Cyberangreb er stadig den største trussel mod Danmark

Den største trussel mod Danmark i 2016 er cyberangreb. Det konkluderer Center for Militære Studier i sin undersøgelse "Sikkerhedspolitisk Barometer", der giver et billede af de største trusler mod Danmark.

Barometret har eksisteret i tre år, og i alle år har cyberangreb ligget nummer et.

Sikkerhedspolitisk Barometer er baseret på svar fra politikere, embedsfolk, forskere og meningsdannere.

- Cyberangreb er igen en klar topscorer. Det er et udtryk for, at mange af de mennesker, vi spørger, sidder i institutioner, der er i fare for at blive angrebet, siger Kristian Søby Kristensen, seniorforsker på Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

- Cyberangreb handler ofte om spionage, og det er ofte offentlige institutioner, der er under angreb. Der er ikke nogen, der er i tvivl om denne trussels alvorlighed. Der bliver gjort en del ud af at gøre opmærksom på, at truslen er meget reel, siger han.

Det seneste trusselsbarometer i rækken vil blive præsenteret af Center for Militære Studier fredag eftermiddag på Københavns Universitet.

Højdespringeren på årets liste er migration, der er hoppet op på andenpladsen. Sidste år scorede migration 2,93 på en skala fra et til fem. I år er det tal 3,6.

- Det har været på dagsordenen i lang tid og bliver diskuteret både indenrigs og i udlandet. Min analyse er, at det fylder rigtig meget på tværs af politikområder, og derfor ser vi, at den stiger så meget, som den gør, siger Kristian Søby Kristensen.

Selv om Danmark i 2015 blev ramt af et angreb, ligger terrorisme placeret på en fjerdeplads.

- Terrorisme vurderes lavere end andre år. Det kan man mene er bemærkelsesværdigt, når vi har haft et terrorangreb på dansk territorium. Det hænger nok sammen med, at de her respondenter tænker mere på, hvad der er trusler mod staten som helhed, siger Kristian Søby Kristensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip