DA: Finanslov er et skridt mod borgerløn

Blækket er knap nok blevet tørt på finansloven for 2015, før den får hårde ord med på vejen af Dansk Arbejdsgiverforenings, DA, administrerende direktør, Jørn Neergaard Larsen.

- Når regeringen, SF og Enhedslisten indfører en ny ydelse til a-kassemedlemmer, der har opbrugt dagpengeretten, og afvikler kontanthjælpsreglernes gensidige forsørgerpligt for samlevende, så indfører regeringen de facto borgerløn for tidligere a-kassemedlemmer, siger han.

- Mennesker kan nu fortsætte på offentlig forsørgelse, selv om de reelt kan klare sig selv, fordi de har en formue eller en partner med relativ høj indkomst, siger Jørn Neergaard Larsen i en kommentar og påpeger, at finansloven sender flere danskere på overførselsindkomst.

Hos Dansk Erhverv mener man, at regeringen scorer selvmål for det danske samfund ved at aflyse reformen af kontanthjælpen. Danskerne har brug for vækst og privat beskæftigelse. Men med finansloven for 2015 bliver resultatet det modsatte, mener organisationen.

- Ved at aflyse kontanthjælpsreformen sender man tusindvis af danskere på passiv forsørgelse. Det er et selvmål for det danske samfund. Man svigter især de unge ved at gøre det mindre attraktivt at tage et arbejde, siger administrerende direktør Jens Klarskov.

- Regeringen har denne gang valgt at gå baglæns på reformvejen. Regeringens tidligere reform af kontanthjælpen tilbagerulles, og der indføres nye ydelser, siger Jens Klarskov.

I Dansk Industri, DI, opfordrer man politikerne til at rette fokus på, hvordan der skabes ny vækst i virksomhederne, så Danmark har råd til velfærd.

- Finansloven kører på kanten af, hvad der kendetegner en ansvarlig økonomi. Regeringen, SF og Enhedslisten er blevet enige om en finanslov med et stort offentligt underskud. Det er ganske enkelt ikke sundt, siger DI's viceadministrerende direktør Kim Graugaard.

- Det virker til, at forligspartierne bag finansloven helt har glemt virksomhederne og behovet for at skabe den vækst, der skal betale for vores velfærd. Nu venter der regeringen en vigtig opgave med rent faktisk at bane vejen for vækst og arbejdspladser i virksomhederne, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip