Dårlig sommer giver mere dansk champagne

Skrevet af admin

17/09/2015

Mest læste i dag

Efter en rekordflot vinhøst sidste år må de danske vinbønder i år væbne sig med tålmodighed i håb om, at druerne overhovedet når at blive tilstrækkeligt modne.

Et koldt forår og en kedelig forsommer har forsinket høsten med mindst tre uger i forhold til normalen.

Det vurderer Jean Becker, formand for Foreningen af Danske Vinavlere med omkring 1400 medlemmer, hvor langt de fleste er hobbyavlere.

- Sidste år gav en rekordhøj høst. I år skal jeg være heldig, hvis jeg får 25 procent af en normalhøst på mine vinstokke her i Birkerød, siger han.

Normalt falder vinhøsten på vore breddegrader omkring efterårsferien. Mens de hæderkronede vindistrikter i Europa som Bordeaux, Rioja og Champagne har høstet usædvanligt tidligt i år, så skutter de umodne druer sig fortsat på de danske vinstokke.

Fyns største vinbonde, Jan Nyholmgaard fra Marslev ved Odense, er dog fortrøstningsfuld.

- Rent mængdemæssigt ser det faktisk fornuftigt ud. Men uden samme modenhed som sidste år, så det stiller nogle udfordringer i forhold til, hvad de mere syreholdige druer skal bruges til. En mulighed er at lave mere mousserende vin, som vi normalt netop gør på ikke-fuldmodne druer, siger han.

Danmark har flere gange vundet priser i udlandet for gode mousserende vine, fordi det danske klima kan skabe en fin blanding af sødme og syrlighed.

Også andre store producenter spekulerer i at skrue op for champagneknaldet i år.

En af dem er Danmarks største vinavler, Tom Christensen, fra Dyrehøj Vingård ved Kalundborg.

- Vi skal nok mængdemæssigt få en udmærket høst. Kunne vi bare få tørvejr frem til høsten, så kan det ende med en superfin vin af god kvalitet. Det ved vi først i midten af oktober. Men det er da klart en mulighed at lave mere mousserende vin, hvis modningen trækker ud, siger han.

/ritzau/