Dagens.dk undersøger: Hvorfor banke på en øldåse før åbning?

Skrevet af Michael Lauritsen

11 år siden

|

09/05/2013

Dagens topnyheder

Du har sikkert prøvet at stå med en iskold garage-pilsner (dåse red.) i hånden. Og kort før, du åbner den, giver du den lige et par lette prik på låget. Rigtig mange mennesker gør det i hvert fald, viser Dagens.dks fuldstændig uvidenskabelige undersøgelse. Men hvorfor?

- Folk gør det for at lette trykket i øl- eller sodavandsdåsen og dermed undgå, at indholdet løber over, siger Klaus Seiersen, der er phd. i atomfysik og tidligere landsformand for Danske Ølentusiaster, til Dagens.dk.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

Klaus Seiersen har rent faktisk testet myten. I sit forsøg tog han 30 dåseøl af mærket Ceres Royal All Malt. Alle dåser blev rystet og åbnet i par, hvor kun den ene dåse var blevet banket på låget. Resultatet viste tydeligt, at der ikke var nogen sammenhæng mellem mængden af skum, og om dåsen var blevet banket på låget eller ej.

- Det virker hverken i teori eller praksis. Det er en udpræget misforståelse, at trykket stiger i en øldåse, når den rystes. Det, der i virkeligheden sker, er, at der kommer en masse bobler, som samler sig i bundet, og når man så åbner dåsen, falder trykket meget hurtigt, hvorefter indholdet løber over. Den eneste måde at undgå det på er ved at vente, til boblerne er steget til overfladen igen, siger Klaus Seiersen.

Han understreger, at forsøget med Ceres Royal nok ikke ville overleve en kvalitetstest hos et anerkendt tidsskrift. Fysikeren mener dog, at konklusionen er forholdsvis sikker. Det har altså ikke nogen effekt at prikke på en øl- eller sodavandsdåse før åbning.

Dagens.dk vil gerne teste de små myter, der opstår i hverdagen. Har du noget, du tvivler på, og som du gerne vil have undersøgt, så send en mail til redaktionen på redaktion@dagens.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.

Se også andre myter, vi har testet, her: