Dagens.dk undersøger: Kan du høre havet i et konkylie?

Michael Lauritsen

11 år siden

|

08/05/2013

Dagens topnyheder

Du har garanteret prøvet det. Altså det der med at lytte til et konkylie. Du har sikkert også fået at vide, at den 'brusen', du kan høre, er lyden fra havet, som på mystisk vis er blevet kapslet ind.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

 - Jeg er ked af, hvis jeg må tage drømmen fra nogen, siger Henrik Møller, professor i akustik på Aalborg Universitet, til Dagens.dk.

Henrik Møller understreger, at han som videnskabsmand ikke er meget for at udtale sig om noget, han ikke har forsket i. Han er dog alligevel sikker i sin sag, når det kommer til myten om havets brusen i konkylier.

- Det, der sker, når man holder et konkylie op for øret, er, at der dannes en masse resonanser omkring det ydre øre, som forstærker lyd, som kommer udefra. Og så kommer der pludselig en masse lyd, som vi ikke er vant til. En konkylie er rigtig godt til det, men man kan også få en lille effekt ved at bruge hånden, forklarer han.

Konklusionen er derfor, at det, du kan høre i et konkylie, er alt andet end havet. Konkyliet fungerer i princippet som et høreapparat, som forstærker udefrakommende lyd, om man vil. Dog et høre apparat af tvivlsom kvalitet.

Dagens.dk vil gerne teste de små myter, der opstår i hverdagen. Har du noget, du tvivler på, og som du gerne vil have undersøgt, så send en mail til redaktionen på redaktion@dagens.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.