Dan Jørgensen: Listeria-risiko kunne være mindsket

Havde Fødevarestyrelsen reageret hurtigere på det aktuelle listeria-udbrud, kunne man havde mindsket risikoen for dødsfald.

Det siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) søndag aften, efter at en redegørelse om Fødevarestyrelsens håndtering af udbruddet er blevet offentliggjort.

- Man kan ikke sige, at det (Fødevarestyrelsens håndtering af sagen red.) har kostet liv, da det er en type bakterie med en meget lang inkubationstid, og der er også usikkerhed med hvilke fødevarer, man er blevet smittet med, siger Dan Jørgensen.

- Men man kan sige, at det har medført en større risiko, at der ikke blev reageret hurtigt nok, siger han.

12 mennesker menes at have mistet livet som følge af det listeria-udbrud, hvor virksomheden Jørn A. Rullepølser i Hedehusene viste sig at være hovedsmittekilde.

Som konsekvens af udbruddet har Fødevarestyrelsens beredskabschef fået frataget sit ansvarsområde.

Derudover iværksætter fødevareministeren et kritisk eftersyn af listeriaindsatsen, som blandt andet vil inddrage uvildige eksperter fra såvel ind- og udland.

Desuden vil myndighedskontrollen i forhold til listeria bliver skærpet. Den består i, at der kommer flere omfangsrige kontroller rettet mod listeria ude i virksomhederne.

- Det vil forhåbentlig og formentlig mindske den risiko, som der altid vil være, siger Dan Jørgensen.

- Vi kommer aldrig i en situation, hvor vi kan kontrollere samtlige type fødevarer i alle de fødevarevirksomheder, vi har i Danmark, siger Dan Jørgensen.

- Derfor er egenkontrollen ude i virksomhederne fortsat vigtigt og vil være en grundpille i den danske fødevaresikkerhed, siger han.

Mindst 20 mennesker er blevet smittet med listeria-bakterier, hvoraf 12 er døde. Da de smittede er hospitalspatienter, står det ikke med sikkerhed klart, om deres død skyldes listeria eller anden sygdom.

/ritzau/